BaJiQuan
八极拳
BāJíQuán (八極拳) este un stil de arte marţiale chinezeşti care foloseşte forţa explozivă, generată de la distanţă scurtă şi este cunoscut pentru loviturile sale de cot şi umăr. Îşi are originea în provincia Hebei din nordul Chinei, dar s-a răspândit în Taiwan şi în diferite alte zone. Numele complet este KaiMenBaJiQuan (開門八極拳), care reprezintă Boxul open gate.
Primul instructor recunoscut de BaJi a fost WuZhong 吳鍾 (1712–1802). Alţi profesori remarcabili sunt WuXiuFeng (吳秀峰) şi LiShuWen (李書文). Li ShuWei (1864–1934), originar din Cangzhou (滄州), a primit pseudonimul de Li - Zeul suliţei. Actor la opera din Beijing, WuShen era, de asemenea, şi un bun luptător, replica sa faimoasă fiind: „Nu ştiu cum e să loveşti un om de două ori”. Printre studenţii lui LiShuWen se numără: HuoDianGe (霍殿閣) - garda de corp a lui PuYi, ultimul împărat al Chinei, LiChenWu - garda de corp a lui MaoZeDong şi LiuYunQiao (劉雲樵) - agent secret în oraganizaţia naţionalistă Kuomintang şi instructor al gărzilor de corp ale Chian Kai-shej. De atunci, stilul BaJiQuan a căpătat reputaţia de stil al bodyguard-ului. MaFengTu (馬鳳圖) şi MaYinTu (馬英圖) au introdus stilul BaJiQuan la Institutul Central Guoshu (南京國術館), unde a devenit accesibil pentru toţi studenţii.
BaJiQuan îşi împarte originile cu un alt stil de arte marţiale din Hebei, PiGuaZhang. Se spune că WuZhong, maestrul cu gradul cel mai înalt din ierarhia BaJi, a predat ambele stiluri ca un sistem integrat de luptă. Ele au fost separate, pentru ca mai apoi, la sfârşitul secolului al XVIII-lea, să fie reunite de către LiShuWen. Ca mărturie privind complementaritatea naturii acestor stiluri, un proverb spune: „Când PiGua este alăturat la BaJi, zeii şi demonii devin terifiaţi. Când BaJi este adăugat la PiGua, eroii vor suspina ştiind că nu sunt oponenţi pe măsura acestuia (八極參劈掛,神鬼都害怕。劈掛參八極,英雄嘆莫及).
Caracteristici şi principii
Tactici si stategii
BaJiQuan deschide braţele adversarului cu forţa şi proiectează atacuri asupra corpului la nivel înalt, mediu şi jos. Este cel mai util în lupta la distanţe scurte, concentrându-se pe lovituri de cot, genunchi, umăr şi şold.
Când se realizează blocarea unui atatc sau apropierea de adversar, tehnicile de BaJi se concentrează pe lovturile spre punctele de vulnerabilitate majoră: torace, picioare şi gât.
Cele 6 mari modalităţi de deschidere sunt (六大開, liu da kai):
-
Ding 頂: folosind pumnul, cotul şi umărul pentru a împinge înainte şi în sus;
-
Bao 抱: împreunarea braţelor ca la o îmbrăţişare, urmată de Pi, diviziune, separare;
-
Ti 提: ridicarea genunchiului pentru a lovi coapsa adversarului sau ridicarea piciorului pentru lovirea bărbiei;
-
Dan 單: folosirea unei singure mişcări;
-
Kua 胯: folosirea şoldului;
-
Chan 纏: încrucişare cu rotaţia încheieturii, a cotului şi a umărului.
Păşirea şi mişcările corpului
Mişcarea picioarelor în BaJiQuan are 3 caracteristici speciale: ZhenJiao, NianBu şi ChuangBu. Aceste lovituri de picior sunt în legatură cu principii din medicina traditonală chineză, care susţine faptul că toate părţile corpului sunt conectate, fie fizic, fie spiritual.
Forme
Formele de BaJi sunt împărţite în cele cu armă şi cele fără armă. Sunt 20 de forme cu mâna liberă, care includ: 12 pumni BaJi, Boxul BaJi al Tigrului negru, BaJiDanZhai, BaJi DanDa/DuiDa, Baji Luohan Gong şi BaJi SiLangKuan. 8 forme cu arme: suliţa LiuHeDaQiang, sabia ChunYangJian, paloşul SanYiDao, halebarda PuDao, bastonul XingZheBang şi ChunQiuDaDao - lama lungă cu 2 mânere.
Majoritatea şcolilor se concentrează pe un curriculum mult mai restrâns.
Generarea si exprimarea forţei
Caracteristicile majore ale stilului BaJiQuan includ loviturile de cot, de pumn, controlul din şold şi loviturile de umăr. Toate tehnicile sunt executate cu forţă emisă scurt, care se dezvoltă pe parcursul antrenamentului. Între stilurile de arte marţiale chinezeşti, BaJi este cunoscut pentru mişcările sale rapide. BaJi se concentrează pe luptă, având un mod specific de a scurta distanţa până la oponent (pasul ZhenJiao).
Esenţa BaJiQuan constă în Jin sau în metode generatoare de energie, în mod particular FaJin, forţa explozivă. Stilul conţine 6 tipuri de Jin, 8 tipuri diferite de lovituri şi câteva principii de utilizare a forţei. Majoritatea mişcărilor din BaJiQuan folosesc lovitura de tip împingere de la distanţă foarte scurtă. Vătămarea se produce prin accelerarea de moment, care se propagă de la talie până la membrul care efectuează lovitura, şi trece mai departe, crescând în intensitate prin intermediul pasului specific ZhenJiao.
Mecanica Jin-ului este dezvoltată prin intermediul mai multor ani de practică, iar BaJi este cunoscut pentru accentul pus pe antrenarea părţii inferioare a corpului şi pe insistenţa asupra practicării posturii caălăreţului. Mabu se execută mai înalt decât în stilurile obişnuite de luptă. Conţine, de asemenea, gongbu, dulibu, xubu, pubu. Există 8 stiluri de lovitură de pumn şi diferite tipuri de practică a respiraţiei şi a pasului ZhenJiao.