top of page

 

Wing Chun

咏春

WingChun (Yǒng Chūn, 詠春) este un stil tradiţional de arte marţiale chinezeşti din sudul Chinei, care este specializat pe lupta la distanţă mică şi s-a dezvoltat în urmă cu 300 de ani.

Despre fondatoarea WingChun, NgMui (Wú Mé, 伍枚), se spune că ar fi fost unul dintre Cei 5 Strămoşi legendari, supravieţuitori ai distrugerii Templului ShaoLin din dinstia Qing. Se spune despre ea că ar fi avut măiestrie în mai multe stiluri de arte marţiale, între care: stilul ShaoLin, WuDang şi YueJiaQuan, familia de stiluri Yue Fei. A primit recunoaştere şi pentru fondarea stilurilor WǔMéiPài, Stilul Dragonului, Stilul Cocorului Alb şi stilul celor 4 modele HungKuen.

Ea a fost asociată cu multe lăcaşuri, precum: Templul ShaoLin din Henan sau FuJian, Munţii Wudang din Hubei, Muntele Emei din SiChuan, Templul Cocorului Alb, Munţii DaLiang de la graniţa dintre SiChuan şi YunNan, dar şi cu diferite locuri din GuangXi şi GuangDong. Conform unei poveşti din folclor, ea era fiica unui general.

Maestrul Ip Man spunea despre NgMui, stareţă buddhistă, că locuia şi studia în Henan, la Mănăstirea ShaoLin. Ea a reuşit să supravieţuiască distrugerii templului de către forţele Qing, în timpul domniei Împăratului KangXi (1662–1722).

 

A fugit la Templul Cocorului Alb unde l-a întâlnit pe YimYee şi pe fiica sa, WingChun, de la care cumpăra adeasea fasole, când se întorcea acasă de la piaţă. La 15 ani, purtând părul prins, în semn de recunoaştere că a împlinit vârsta necesară pentru a se mărita, frumuseţea lui WingChun a atras atenţia unui războinic. El a încercat să o forţeze pe aceasta să se mărite cu el, fapt care a  adus multa nelinişte în viaţa ei şi a tatălui acesteia. Ng Mui a început să simtă milă pentru fată şi a acceptat să o înveţe pe aceasta tehnici de luptă pentru a se putea apăra. WingChun a urmat-o pe NgMui în munţi şi a început să invete KungFu. Se antrena zi şi noapte până când a stăpânit tehnicile. Apoi l-a provocat pe războinic la luptă şi a reuşit să îl învingă.

Ng Mui urma să călătorească în jurul ţării, dar înainte să plece a sfătuit-o pe WingChun să păstreze cu stricteţe tradiţiile KungFu, să îşi dezvolte măestria după ce se căsătoreşte, şi să îi ajute pe oamenii care muncesc, pentru a înfrânge guvernul ManChu şi pentru a restitui Dinastia Ming.

Mai târziu, WingChun s-a căsătorit cu LeungBokChau, un negustor de sare. După nuntă, ea a început să îl înveţe pe soţul ei KungFu. În 1840, Yim Wing Chun a murit, iar soţul ei a redenumit stilul de arte marţiale după soţia sa, pentru a-i onora moştenirea, şi a transmis mai departe stilul către Leung Lan Kwai. Leung Lan Kwai a transmis mai departe stilul către 6 membrii din grupul Red Boat Opera Group, în jurul anului 1850. În prezent, stilul descinde din cei 6 membri ai grupului:  Yik Kam, Hung Gan Biu, Leung Yee Tai, Wong Wa Bo, Dai Fa Min Kam şi Law Man Kung.

Conform tradiţiei, oponenţii dinastiei Qing au folosit grupul Red Boat Opera ca acoperire  pentru a se deghiza într-un grup de animatori ambulanţi. Identitatea lor, ca performeri ai operei chinezeşti, asigura acoperirea pentru antrenamentul de arte marţiale, dar mişcările neobişnuite şi bătătoare la ochi ale stilului de arte marţiale în operă nu erau potrivite pentru spionaj şi asasinare. Cu toate ca asasinări puteau fi executate cu otravă sau cu cuţitul, ţintele lor erau adesea protejate de bodyguards. WingChun a fost, conform relatărilor, creat pentru luptele în care oponentul este mai predispus să preia decât să lovească, reducând imediat adversarul la tăcere. Acest lucru poate explica aspecte tehnice din WinhChun, cum ar fi faptul că se pune accentul pe luptele de aproape, iar ţintele principale sunt gâtul şi diafragmul.

Răspândirea pe scară largă a acestui stil se datorează unui singur om, şi anume, Marele Maestru Ip Man. În tinereţe, când trăia în Foshan, sudul Chinei, a devenit faimos pentru măestria sa în WingChun şi era de neînvins. El a rafinat şi a dezvoltat WingChun, însă doar când s-a mutat în Hong Kong a început să predea şi să împărtăşească mai departe cunoaşterea pe care o deţinea. Ip Man a avut mulţi discipoli, dar cel mai faimos dintre ei a fost actorul şi luptătorul Bruce Lee. Ip Man a murit în 1972. De atunci, fiul său cel mare, Ip Chun, duce mai departe învăţăturile tatălui său.

 

Caracteristici

bottom of page