top of page

 

BaGuaZhang 八卦掌

Palma celor 8 Trigrame

 

Stilul își are originile în cartea divinatorie YiJing, „Cartea Transformarilor”. Bagua derivă din practicile daoiste ritualice ale mersului în cerc și din teoria cercurilor. Practica și aplicațiile ei se bazează pe principiile și teoriile din YiJing, pe teoria Yin-Yang și pe Teoria celor cinci elemente. BaGuaZhang este unul din stilurile interne care poate fi caracterizat printr-un set de tehnici și lovituri specifice, format din mersul în cerc, lovituri cu palmele și degetele, atacuri circulare indirecte.

Beneficii pentru sănătate

Mersul circular are un efect major în îmbunătățirea forței la nivelul membrelor, dezvoltând, de asemenea, și o bună mobilitate la nivelul articulațiilor, o mai bună circulație la nivelul părții inferioare a corpului și un simț crescut al echilibrului. Pentru că este necesară exersarea acestui tip de mers pentru a executa corect posturile, se angrenează în același timp și acțiunea plămânilor, care trebuie să efectueze respirații mai adânci, cu un rol important în fortificarea corpului la nivelul cutiei toracice.

Postura corectă este foarte importantă în practicarea acestui stil, ca și în celelalte. Această postură dezvoltă mobilitatea și fluiditatea la nivelul părții superioare a corpului, detensionează mușchii și tendoanele, îndreaptă spatele și întărește mușchii abdomenului, ajută la detensionarea la nivelul taliei, spatelui și al umerilor. Pe măsură ce se avansează în practică, mușchii și tendoanele din jurul coloanei încep să se relaxeze, în timp ce coloana vertebrală devine principalul sprijin al întregului corp. Odată ce s-a îmbunătățit poziția coloanei, mușchii și tendoanele gâtului, umerilor, taliei și șoldurilor devin mai elastice şi mai moi. Sănătatea rinichilor este îmbunătățită prin acest control al mușchilor taliei.

Mersul circular specific ajută, de asemenea, la îmbunătățirea sistemului circulator al corpului, la dezoltarea atenției la nivelul întregului corp. Pe măsură ce se avansează în practică, întregul corp devine din ce în ce mai relaxat și încep să se dezvolte simțurile interne specifice mișcărilor fluide.

Practica

 

Prima etapă este mersul circular care trebuie exersat continuu. După ce acest tip de mers devine confortabil pentru practicant, începe învățarea celor 8 palme și a trecerilor între ele. BaGua conține o varietate de tehnici care utilizează palmele, degetele, coatele, mișcările rapide de picioare, blocajele, tehnicile articulare, proiectările.  Un practicant experimentat de Bagua își poate adapta corpul pentru diferite mișcări în posturi de atac, având în vedere faptul că întregul corp și intenția sunt antrenate să fie mai puternice, adaptabile, fluide, rapide, suple, cu o coordonare îmbunătățită, dezvoltând astfel o fluiditate a mișcării ce permite o adaptabilitate comparabilă apei care se strecoară printre pietre. Aplicațiile marțiale ale stilului BaGuaZhang sunt descrise ca fiind asemănătoare cu un Dragon care zboară, o maimuță care se apără, un tigru care se încovoaie și un vultur care zboară în cerc.

bottom of page