top of page

 

XingYiQuan 形意拳

Boxul Formei și al Intenției

XingYi este unul dintre cele trei stiluri faimoase din Wushu-ul intern. Se spune că a fost inițiat în timpul dinastiei Song, de către generalul și eroul Yue Fei, și că a devenit popular în timpul dinastiei Qing. XingYi implementează în aplicatiile sale Teoria celor cinci elemente și se bazează pe Cele șase Armonii (Legături) în practică și cultivare.

Cele șase Armonii se împart în Cele 3 Armonii externe și Cele 3 Armonii interne.

Cele 3 Armonii externe:

  1. Armonia și sincronizarea brațelor și a picioarelor;

  2. Armonia și sincronizarea coatelor și a genunchilor;

  3. Armonia și sincronicitatea umerilor și a șoldurilor.

 

Cele 3 Armonii interne:

  1. Mintea acționează în armonie cu intenția;

  2. Intenția acționează în armonie cu energia internă;

  3. Energia internă acționează în armonie cu forța.

 

În XingYiQuan accentul se pune pe intenție, iar aceasta conduce forța prin corp. Astfel, corpul trebuie să funcționeze ca o unitate pentru a permite exprimarea forței explozive.

Intenția, forța internă și mișcările externe trebuie să fie coordonate și sincronizate, ceea ce necesită concentrare maximă.

Beneficii pentru sănătate

 

La fel ca în toate sistemele de practică din Wushu, elementele de bază sunt cele mai importante. În XingYiQuan, menținerea unei poziții corecte este esențială. În practică, mai întâi se învață postura corectă, care se menține pe tot parcursul practicii, după cum se poate observa din Cele 3 Armonii externe. În stilul XingYi, spatele și gâtul se mențin drepte, fără a pune presiune pe mușchi și tendoane; șoldurile sunt relaxate și coborâte, în timp ce coccisul este retras, astfel încât toată coloana vertebrală să fie dreaptă, de la baza craniului până la coccis. Acest mod de practică permite alinierea naturală a coloanei în așa fel încât mușchii și tendoanele încep să se relaxeze. Totodată, se eliberează astfel tensiunile acumulate la nivelul gâtului, umerilor, șoldurilor și taliei.

Practicarea XingYiQuan este, de asemenea, benefică în creşterea forţei musculaturii memebrelor inferioare, în mod special a muşchilor coapselor. Contribuie totodată la întărirea tendoanelor şi a ligamentelor genunchilor şi gleznelor.

În posturile statice şi dinamice este importantă respiraţia abdominală (a DanDian-ului inferior). Acest lucru ajută la eliminarea stresului şi aduce claritate în gândire.

Practica

 

Primul lucru care se învaţă este postura corectă şi aliniamentul osos. Dupa ce postura este realizată corect, fiind integrată armonios şi devenind puternică, se continuă cu învăţarea deplasărilor. Deplasările pe distanţe lungi, rapid şi cu menţinrea de posturi joase, se realizează prin forţa conţinută în muşchii şi tendoanele membrelor inferioare. Următoarea etapă este învăţarea celor 5 stiluri de lovire cu pumnul specifice sistemului. Având în vedere că XingYi se bazează pe Teoria celor cinci elemente atât în aplicaţii, cât şi în practică, fiecare dintre cele 5 stiluri corespunde unui element - apă, lemn, pământ, foc, metal -, şi are forme specifice. Urmează învăţarea legăturilor dintre cele 5 stiluri, pentru ca ulterior să se studieze forma celor 12 animale din XingYiQuan.

bottom of page