top of page

 

Cei 8 nemuritori

BaXian 八仙

Cei 8 nemuritori sunt un grup de xian (仙) din mitologia chineză. Puterea fiecărui nemuritor poate fi transmisă către o unealtă (法器) care poate da viaţă sau poate distruge răul. Aceste 8 unelte se numesc „Cei 8 nemuritori ascunşi” (暗八仙). Despre majoritatea se crede că au apărut în timpul dinastiilor Tang sau Song. Ei sunt veneraţi de daoişti şi reprezintă un registru foarte important în cultura chineză. Se spune că au trăit pe cinci insule învecinate din Marea BoHai, care includ şi Insula Muntelui PengLai.

În artele marţiale

 

Cei 8 nemuritori au fost asociaţi cu dezvoltarea formelor de QiGong, în special forma BaDuanJin – „Cele 8 piese de brocart”. Există, de asemenea, şi stiluri de arte marţiale denumite după numele lor, fiecare folosind tehnici care sunt caracteristice unui nemuritor anume. Unele stiluri, cum este cel al „Beţivului”, folosesc o mare parte din arhetipurile celor 8 nemuritori pentru a descrie practici, tehnici sau antrenamente de condiţionare, QiGong, meditaţie sau combat. O secţiune din forma BaYingQuan, „Boxul celor 8 beţivi”, include tehnici specifice fiecărui nemuritor în parte.

Nemuritorii sunt

Cao Guojiu 曹国舅

Este fratele unei împărătese din dinastia Song, numită CaoHou. Având antecedente criminale, CaoGou a reuşit cu greu să scape de pedeapsa cu moartea. Stânjenit de faptele sale, Cao Guojiu s-a retras în munţi. Poartă de obicei robe elegante şi are în mână o tabletă de jad, ca simbol al rangului său. Este zeul protector al teatrului şi al actorilor.

Han Xiangzi 韩湘子

Cand HanXiangZi era tânăr, nu prea dădea importanţă studiilor şi se purta necuviincios cu colegii săi. Odată, când a fost certat de bunicul său, tânărul şi-a dat seama că posedă puteri magice şi că poate schimba culorile florilor.

La scurt timp după aceea, LuDongBin l-a dus pe HanXiangZi în vârful unui piersic înflorit de unde a căzut. Din fericire pentru el, a reuşit să devină nemuritor înainte de a atinge solul. HanXiangZi este singurul pustnic din grupul celor 8. El are întotdeauna un flaut cu care face florile să înflorească şi cu care imblânzeşte animalele sălbatice. Se spune că el este compozitorul cântecului TianHuaYin (天花引).

He Xiangu 何仙姑

Singura femeie dintre cei 8 nemuritori, HeXianGu era fiica unui negustor din provincia Hunan, născută în timpul dinastiei Tang. Când s-a născut, părul îi creştea în şase cozi. Ea a devenit nemuritoare după ce a trăit având o dietă în care se hrănea cu sidef şi raze de lună, şi a depus jurământ de castitate. Are întotdeauna un boboc de nufăr.

Lan Caihe 蓝采和

Nemuritorul cu sex incert, LanCaiHe, este cunoscut ca fiind în acelaşi timp un adolescent sau o adolescentă. Se spune că el a devenit nemuritor când era într-o tavernă. Brusc, în camera în care se afla a pornit muzica, iar ceilalţi nemuritori au venit să îl ia şi să îl ducă spre Rai pe spatele unui cocor. Se spune despre el că era un artist de pe stradă, care avea întotdeauna un coş cu flori, purta îmbrăcăminte de culoare albastră şi un singur pantof.

Li Tieguai 拐李铁

TieGuai Li era un calugăr tânăr şi arătos. Într-o zi, în timp ce medita şi călătorea în astral, un discipol de-al lui i-a ars corpul. Când spiritul său s-a întors şi a găsit doar o grămadă de cenuşă, nu a avut de ales şi s-a stabilit în cadavrul unui om bătrân şi invalid. El căra mereu o tărtăcuţă în care se afla sufletul său eteric, iar noaptea se putea face suficient de mic pentru a dormi în interiorul tărtăcuţei. Se consideră că este cel mai puternic dintre cei 8 nemuritori şi că este cel care le împărtăşeşte înţelepciunea.

Lü Dongbin 吕洞宾

LuDongBin s-a născut în timpul dinastiei Tang, în provincia ShanXi. Poet şi savant, el a eşuat de două ori la examenul pentru a intra în serviciul imperial. Mai târziu, după o întâlnire cu ZhongLiQuan, şi-a dedicat viaţa studiului învăţăturilor daoiste. Se consideră că este unul dintre primii maeştrii de NeiDan, „alchimie internă”. LuDongBin are un bici zburător, iar de spatele lui este ataşată o sabie magică pentru nimicirea demonilor. El este cel mai cunoscut dintre cei 8 nemuritori.

Quan Zhongli 权钟离

Liderul oficial al celor 8 nemuritori este un fost cadru al armatei care a devenit pustnic la bătrâneţe. Într-o zi, pe când medita, pereţii colibei sale s-au desfăcut şi au scos la iveală o cutie de jad care conţinea secretul nemuririi. QuanZhongLi este descris ca fiind un bătrân neîngrijit, care merge întotdeauna cu burta dezvelită. Are un evantai magic cu care poate vindeca boli şi readuce morţii la viaţă.

Zhang Guolao 张果老

Este un bătrân excentric care a crescut într-o familie umilă. Într-o zi, când se întorcea de la piaţă, a adormit într-un templu abandonat. Când s-a trezit, a găsit lângă el o oală de mâncare. După ce a mâncat din tocăniţă şi şi-a hrănit şi măgarul, el şi-a dat seama că hrana era, de fapt, o poţiune pentru nemurire. Fiind considerat măscăriciul grupului, ZhangGuoLao este înfăţişat stând cu spatele, călare pe un măgar, care poate travera sute de kilometri într-o singură zi şi se poate micşora şi plia în aşa fel, încât să încapă între picheţii nemuritorului. Are o tobă magică pe care o poartă mereu. Este protectorul familiilor, cuplurile tinere rugându-se la el pentru a avea copii.

 

Cei 8 nemuritori au de sute de ani un rol foarte important în cultura chineză. Giumbuşlucurile lor stârnesc râsul, dar oferă şi speranţă. Mesajul din spatele poveştilor cu cei 8 nemuritori este acela că, indiferent de vârstă, gen, dizabilitate sau situaţie socială, fiecare om are potenţialul de a deveni un erou.

bottom of page