top of page

 

FangBianChan 方便铲

Lopata Călugărului

„Lopata Călugărului”  – FangBianChan - este un tip neobişnuit de armă,  pe care doar daoiştii o utilizau, şi anume, cei care plecau în călătorii mai lungi. Se spune că FangBianChan este creaţia lui Laozi. În studiile daoiste se spune că pentru a practica arta FangBianChan nu ai nevoie doar de rigoare, ci şi de cultivare.

 

Lopata este alcătuită din 3 părţi:

  • Prima parte, capul armei, cu dimensiunea de aprox. 55 cm (1.8 picioare), reprezintă spaţiul secret dintre cele 18 nivele ale Infernului. Părţile rotunjite ale feţei lopeţii au câte un inel, care reprezintă cele două energii, Yin şi Yang. Gâtul armei este format din 5 inele reprezentând cele cinci elemente. Practic, acest segment indică faptul că, practicând învăţăturile daoiste şi menţinând în echilibru energiile Yin şi Yang, se ajunge la evadarea din abis şi la traversarea celor 18 nivele ale infernului cu ajutorul lopeţii.

  • A doua parte, mânerul lopeţii, cu lungimea de  aprox. 1 m (3.3 picioare), reprezintă mijlocul celor 33 de ceruri. Semnificaţia ei face trimitere la deosebirea şi distingerea cauzei de efect şi a binelui de rău în propria persoană.

  • A treia parte, capătul lopeţii, cu lungimea de aprox. 22 cm (8.6 inci), reprezintă cele 8 direcţii şi cele 6 feţe, întrucât cele 3 curburi ale burghiului reprezintă trinomul Cer-Pământ-Umanitate (SanCai). Fiecare curbură are câte o buclă ce reprezintă cele Trei Comori Jing-Qi-Shen. În acest fel există Cerul şi Pământul, iar între ele, oamenii a căror viaţă se datorează celor 3 Comori. De aceea, cei care pleacă sa experimenteze în lume diferite trăiri, trebuie să urmeze cursul natural al existenţei pe acest pământ şi în acest univers. Laozi a creat forma de FangBianChan cu 81 de mişcări; intenţia originară a fost aceea de a le reaminti discipolilor să menţină întotdeauna în echilibru energiile Yin şi Yang, să practice întotdeauna din inimă şi să îi ajute pe cei din jurul lor ori de câte ori au ocazia. Făcând acest lucru mereu şi mereu pe parcursul vieţii, puteau să devină nemuritori. Astfel, reuşeau să înfrângă forţele infernului şi să se ridice către cer.

 

FangBianChan este o armă completă. Poate fi folosit ca bastonul, suliţa, halebarda sau tridentul, poate agăţa, poate deveni un obstacol, poate tăia, bloca, împinge, secera, plesni, lovi şi răsuci. Aceste tehnici se folosesc pentru a înţelege principiile defensive şi ofensive, mişcarea înainte şi înapoi, lent şi cu rapiditate, în forţă şi cu subtilitate.

bottom of page