top of page

 

FuChen 拂尘

Biciul daoist

„Biciul daoist” - Coada de Cal -, reprezintă o armă specific daoistă. Ea este destinată celor care vor să studieze intensiv.

Cu mult timp în urmă, Templul daoist era foarte strict în alegerea ucenicilor. De obicei, maestrul petrecea o lungă perioadă de timp testând şi observând discipolul, după care decidea dacă el este pregătit sau nu să urmeze studiile mai departe. În mod normal, discipolul trebuia să facă munci simple în primii 3 ani şi să înveţe noţiuni de bază despre Dao şi KungFu, perioadă în care maestrul încă îl testează şi îi observă progresul şi răbdarea. După 3 ani de testări, se organizează o ceremonie prin care maestrul îl recunoaşte pe student ca discipol oficial. Apoi, maestrul îi permite acestuia să plece să călătorească şi să înveţe mai mult, însă se teme de faptul că discipolul va fi tentat de alte lucruri şi nu se va mai întoarce. Astfel că, înainte de plecare, maestrul îi dă câteva lucruri care să îi aducă aminte de unde a plecat:

  • o centură roşie lungă de 1 m, care să îi păstreze mintea limpede, el trebuind să rămână serios şi cu mintea clara;

  • biciul cu Coadă de Cal, pentru a-l ajuta pe parcursul călătoriei să se ferească de oameni; (dacă discipolul nu este în armonie cu vreun aspect al vieţii sale şi este tentat să se întoarcă în societate, el trebuie să „biciuiască” aceste gânduri, precum mişcările din FuChen, şi să îşi continue drumul.)

  • Sabia (dacă s-a abătut de la drum şi s-a pierdut pe sine, discipolul îşi aminteşte că scopul pentru care a primit această sabie este „să taie” gândurile negative şi să meargă mai departe pe cale.)

Dupa 3 ani de călătorii şi învăţături, acesta se întoarce, iar maestrul observă dacă are suficientă răbdare şi stabilitate pentru a fi capabil să trăiască toată viaţa la Templu, să înveţe despre Dao şi, în final, să înveţe de la maestru să devină un nemuritor.

Generaţiile care s-au succedat au creat forma FuChen. Acest stil este reprezentativ pentru armele blânde: înfăşurări şi prinderi, plesniri, biciuiri, împungeri. Biciul daoist poate fi, de asemenea, folosit ca paloş, ca sabie, ca bici sau ca lance. În timpul practicării formei de FuChen, mişcările trebuie să urmeze intenţia, intenţia trebuie să urmeze Qi-ul, iar Qi-ul trebuie să urmeze Shen-ul. Mişcările sunt fine, continue ca vântul şi fluide ca apa.

bottom of page