top of page

 

XuanGongDao 玄功刀

Paloşul

Paloşul este o armă forte, des întâlnită în Wushu. Există forme care utilizează această armă în întreaga Chină. Paloşul era o armă frecvent întâlnită la soldaţi, dar şi în anumite forme de Wushu. Se caracterizează printr-o lamă lată cu o latură netăioasă, netedă, folosită pentru blocaje. Mişcările acestei forme sunt de obicei de biciuire, tăiere şi pendulare, fiind opuse stilului de mânuire a sabiei, care include tehnici de străpungere.

Paloşul este folosit pentru mişcări ample şi blocaje în apropierea corpului, în formă circulară. Aceste tehnici protejează corpul, în acelaşi timp poziţionând paloşul într-o ipostază de atac. Blocajele apără loviturile dinspre spate, în timp ce paloşul se întoarce pentru contraatac.

Mişcările paloşului se realizează transferând impulsul din umeri spre lama acestuia. Prin această coordonare, se poate utiliza întreaga forţă a rotaţiei pentru fiecare mişcare, spre  a iniţia un atac devastator.

Paloşul este o armă simplă, care se utilizează adesea ca formă introductivă în artele marţiale. Ca măestrie, el întruchipează un tigru care coboară alergând de pe munte. Plin de forţă şi impuls, dar în acelaşi timp controlat şi stabil pentru a continua să vâneze. Picioarele stabile şi puternice, săriturile rapide şi schimbarile de direcţie sunt caracteristicile-cheie pentru practicarea acestui stil.

bottom of page